In dit artikel

Waardevolle lessen van mijn ondernemerscoach

In dit artikel

De meest waardevolle les die mijn ondernemerscoach me kon geven

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”

Een bekend Afrikaans spreekwoord. Dat voor geen meter klopt als je het aan ondernemerscoach Bastiaan van den Noort vraagt. Als business coach focust hij zich op het opschalen en laten groeien van bedrijven. Hij deelde zijn grootste les met ons: alleen gaan gaat helemaal niet sneller. Laat hem je vertellen waarom.

Dat kan je prima zelf

Zelf doen. Vooral freelancers zijn er vaak goed in. En dat is heel begrijpelijk. Je bent namelijk ondernemer geworden, omdat je voldoende vertrouwen hebt in je eigen kunnen om te denken dat je er als zelfstandige in je levensonderhoud mee kunt voorzien. Tenminste, ik hoop voor je dat dat zo is.

Goed zijn in je vak is één ding. Maar bij een goed lopend bedrijf komen heel wat meer zaken kijken. En die doe je in de eerste fase vaak ook allemaal zelf. En terecht, want dat hoort bij opstarten. Maar niet meer bij doorgroeien. Of in ieder geval steeds minder.

Ik kom veel ondernemers tegen die inmiddels zelf de grootste blokkade vormen voor de groei van hun bedrijf. Want je bent zelden goed in vijf dingen tegelijk.

Been there, done that. Check.

Laat me je kort vertellen hoe ik tijdens mijn ontwikkeling als zelfstandig ondernemer zelf in die valkuil ben getrapt. Ik heb jaren mijn geld verdiend als freelance Business Developer. Ik ontwikkelde strategieën, concepten en markten voor opdrachtgevers. Nadenken over strategie was mijn vak, dus 3x raden wat ik deed voor mijn eigen strategie. Juist, die ontwikkelde ik gewoon zelf…

Nou, ik kan je vertellen dat er weinig strategieën zo slecht werkten als degene die ik voor mezelf had bedacht. Gevalletje loodgieter en lekkende kraan dus…

Mijn doorbraak kwam met het inzicht dat ik daar net zo hard iemand voor nodig had als dat mijn opdrachtgevers mij hiervoor betaalden. En dat bleek een gouden greep, want toen ik mijn ontwikkelvraag ging delen, bleek al heel snel dat dat gesneden koek was voor mijn eigen nieuw gevonden ondernemerscoach.

Waar ik zelf maanden over had gedaan, had ik met haar in dagen voor elkaar. En dan ongeveer vijf keer zo goed.

Belangrijke, maar taaie ondernemersles

Ik ging weer volle bak aan de slag, om vervolgens wederom in dezelfde valkuil te stappen. Ja, ik weet het: ezel en steen. Ik dacht namelijk dat ik prima zelf kon zorgen voor de uitvoering van mijn plan en de controle op de voortgang ervan.

Qua uitvoering klopte dat ook prima, maar waar afspraken met anderen voor mijn in beton gegoten staan, bleek ik een excellent onderhandelaar rondom de afspraken met mezelf. Met als gevolg dat ik lang niet zo snel groeide als ik mezelf had voorgenomen in dat mooie plan van me. Alleen ging dus helemaal niet zo snel…

Gelukkig wist ik prima wat er miste. Accountability. Ofwel het splitsen van uitvoering en controle. Ik geef het zelf als onderdeel van mijn masterclasses over groei. Ik heb vervolgens iemand anders verantwoordelijk gemaakt voor de controle op mijn uitvoering. En dat werkte als een trein. Want aan een ander rapporteren weegt vaak veel zwaarder dan aan je zelf.

Natuurlijk ben jij zelf niet die ondernemer die te vaak zegt: “Dat kan ik prima zelf.” Maar wellicht kan je je (puur hypothetisch) wel voorstellen dat accountability ook voor jou werkt. Nou kan je dat natuurlijk zelf gaan organiseren, maar als je echt snel wilt gaan, ga dan samen remember?

Dat samen noemen we dan een Mastermind en voor je het weet ga je samen snel.

ondernemerscoach

Samen ga je sneller

Het is belangrijk om de goede support om je heen te verzamelen. Dat kan door coaching, kennis en ook door een groep gelijkgestemde zelfstandig ondernemers om je heen te verzamelen.

Het leukste aan werken met ondernemers vind ik het delen van elkaars ervaringen en kennis. In een Mastermind groep kan dat bij uitstek en telkens blijkt weer hoe waardevol dat is. Door in een groep inhoudelijk gelijkgestemden met elkaar in gesprek te gaan, vragen te delen en uitdagingen te formuleren, kom je verder dan in je ‘normale’ omgeving.

Natuurlijk is het belangrijk en leuk om met je partner of je vrienden in de kroeg over jouw onderneming en visie te praten. Maar zij zijn vaak niet het beste klankbord voor jou als zelfstandig ondernemer, of toekomstig ondernemer die een eigen zaak wil starten.

Een eigen bedrijf starten?

Ik was laatst als gastspreker in een andere mastermind groep om te vertellen over ondernemen en groei. Gelukkig vonden de deelnemers het boeiend, maar minstens net zoveel waarde kwam die dag uit de groep zelf. Door herkenbare situaties en uitdagingen met elkaar te bespreken, besef je: I’m not alone! En dat is soms erg fijn als ZELFstandige. Want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als je van elkaar kan groeien?

Ik vertelde hoe ik zelf mijn eigen bedrijf ben gestart. In 2009 zegde ik mijn baan op en begon ik Fair ’n Square, een startup die duurzame kerstpakketten leverde. Mooi idee, maar ik was nog zo verschrikkelijk groen als ondernemer.

Ik schreef een veel te dik businessplan, ging (tevergeefs) naar de bank voor financiering, bouwde druk aan een website en een merk en voor ik het wist was het jaar driekwart voorbij zonder dat ik ook maar één kerstpakket had verkocht.

In softwaretermen: Ik doorliep de traditionele waterval methode waarin de fases na elkaar plaatsvinden. Er was toen niemand die mij vertelde dat het ook anders kon. Die mij vertelde dat je de opstart van een onderneming veel beter Lean en Agile kon aanpakken. Sterker nog, die boeken moesten toen nog geschreven worden. Hoeveel baat had ik destijds wel niet kunnen hebben bij sterke support!

Masterminden

Iemand uit de groep herkende dit direct. Dit was exact hoe zij haar startup wilde gaan aanpakken: eerst een businessplan, dan een website en pas daarna de markt in. Niet zo’n goed idee dus. Het zou me niets verbazen als haar jaarplanning er na die dag behoorlijk anders uit gaat zien. En dan is het fijn om een groep om je heen te hebben waar je dit mee kunt delen.

Want jij weet niet wat je niet weet, maar samen kom je vaak een heel eind. Ik had gewild dat ik toen ik mijn eigen bedrijf startte zo’n mastermindgroep had gehad om samen snel mee te kunnen gaan.

ondernemerscoach

Deel het met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Picture of Over XII Waves

Over XII Waves

Ownership, leiderschap, groei, weerbaar, bewustzijn en purpose. High level concepten en vaardigheden die steeds belangrijker zullen worden. Wij vertaalden ze naar een praktische en robuuste ontwikkelmethode, waarmee we mensen, teams en organisaties ‘future-proof’ maken – of zoals wij liefkozend zeggen: ‘unfuckwithable’.

Anderen bekeken ook