In dit artikel

andre-hunter-p-I9wV811qk-unsplash

In dit artikel

Wat is lifecrafting? Het hoe, wat en waarom uitgelegd (incl 6 tips om te beginnen)

“Ik vind het waanzinnig vet om via Facebook en Instagram bij te houden wat je allemaal doet. Al dat reizen, mooie dingen doen en dan ook nog je eigen bedrijf. Super inspirerend hoor. Dat is ook mijn ideaalbeeld, maar dan tijdens mijn pensioen. Denk echt niet dat ik dat nu al zou kunnen”.

Ik zal heel eerlijk bekennen: ik had ook nooit gedacht dat ik dit nu al zou gaan doen. En toch doe ik het. Hoe? Project voor project, dag voor dag en actie voor actie.

Want dat is lifecrafting: het bewust leiderschap over je werk en leven nemen zodat jij het leven kan creëren dat jij wil leiden.

Met een aantal slimme tools en strategieën kan iedereen met de juiste mindset dat. Ik vertel je graag waarom en hoe ik dat toepas en hoe jij ook kan beginnen.

Het begin

Een grote wens van mij was sinds de middelbare school al om veel te gaan reizen. En dan niet eenmalig met een backpack in een paar maanden een wereldreis erdoorheen jagen, maar elk jaar steeds in een ander land minimaal een maand op vakantie. Op je gemak de wereld verkennen. Toen al wilde ik vooral zien, beleven, voelen, leren, genieten en meemaken.

De rat race

Logischerwijs begin je vol passie en ambitie aan je carrière na de universiteit. Je stapt daarmee ongemerkt ook in de rat race waar we allemaal aan ten prooi vallen: steeds harder werken om hogerop te komen, voor mooiere spulletjes, een comfortabeler huisje en inderdaad ook een paar leuke tripjes per jaar.

Leuk, maar niet de vrijheid die je eigenlijk graag wilde en vooral (in mijn geval en velen rondom mij) een one way ticket naar stress en zelfs burn-out.

Vrijheid lonkt

Als stereotype millennial met een tweede leven online en een bijbehorende blog dat langzaamaan een stroompje inkomsten genereerde, begon het te kriebelen. Zou het kunnen om van LoveFitFood te leven?

Heck, waarom niet kiezen voor de bevrediging van zelf iets op poten zetten? Niet enkel conformeren aan andermans doelen en eisen en (ook niet onbelangrijk) het verplicht geduld hebben en jezelf overladen met stress in een poging om een stapje hogerop te komen in het bedrijf waar je werkt.

Wat is lifecrafting? Het hoe, wat en waarom uitgelegd (incl 5 tips om te beginnen)

Ik doe het zelf wel

Online je geld verdienen klinkt als een verleidelijke uitvlucht voor beklemmende kantooruren, het demotiverende ‘hard werken, sober leven’ of ondergewaardeerd worden door je baas. En dat kan het ook zijn, als je het goed aanpakt.

In mijn geval legden een eigenwijze en optimistische DIY-mentaliteit, samen met een interesse voor alles internetmarketing de fundering voor wat eerst een droom leek en nu ineens binnen handbereik is: plaats-onafhankelijk kunnen werken en de vrijheid hebben om te doen wat je leuk vindt.

Maar dan?

Je hebt mijn why al kunnen lezen (zo veel mogelijk ervaringen uit dit leven wringen). Net als mijn what (het genereren van genoeg inkomen met LoveFitFood om dit te bekostigen). Maar de hamvraag blijft natuurlijk how?

Het moge duidelijk zijn dat je een vastomlijnd doel en een plan nodig hebt om van een wazig concept als ‘vrijheid’ naar een succesvol leven te gaan.

Want je passie moet wel genoeg inkomsten genereren en 80 uur per week werken laat niet veel ruimte om mooie dingen te gaan zien, op welke locatie je ook woont of werkt. Het zou handig zijn als er richtlijnen zouden zijn voor het bouwen van je ideale leven.

Helden

Het goede nieuws is dat mijn (of jouw) wens niet uniek is en dat er een aantal inspirerende helden zijn die het goede voorbeeld geven.

Zo komt het concept lifestyle design van Tim Ferris en laat hij in zijn boek The 4 Hour Work Week zien hoe je jezelf als ondernemer vrijwel volledig vrij kan spelen door bijvoorbeeld alle bedrijfsprocessen te automatiseren. De tijd die je over hebt kan je dankzij je passieve inkomen besteden aan reizen of nieuwe vaardigheden leren.

Zijn boek was een enorme eyeopener voor me maar een volledige implementatie van zijn methodiek is voor mij persoonlijk net iets te extreem; ik weet niet of ik 1x per week mijn mail zou kunnen checken of alle werkzaamheden uit zou kunnen besteden. Daarvoor staat LoveFitFood (nog) te dicht bij mij.

Iets toegankelijker is The Art of Non-Conformity waarin Chris Guillebeau je laat zien wat je nodig hebt om een succesvolle online side husstle op te bouwen en zo meer vrijheid te creëren.

Inspirerend inderdaad, maar hoe ga je die ideeën verankeren in de praktijk zodat je daadwerkelijk je doelen bereikt?

Lifecrafting is manifestatiekracht

Een vage wens en inspirerende helden zijn niet voldoende. Om daadwerkelijk te manifesteren wat je voor ogen hebt en het leven te bouwen waar je van droomt is er nog een derde onontbeerlijk ingrediënt nodig: een robuuste en efficiënte workflow. Een manier om je shit voor elkaar te krijgen.

Lifecrafting vergt zowel persoonlijke als zakelijke effectiviteit en leiderschap en een systematiek die ervoor zorgt dat je niet op maandag weer in de hectiek van de week gezogen wordt zodat er niks van je mooie lange-termijn plannen terecht komt.

Dagelijks stapjes maken

Die manifestatiekracht heb ik gevonden door het implementeren van wat ik in de XII waves training heb geleerd: heldere en uitdagende doelstellingen (gebaseerd op mijn visionboard), een roadmap, wekelijkse declarations waarbij we sturen op cijfers, maandelijkse review momenten, strategieën voor het overwinnen van weerstand, tools voor het optimaliseren van mentale en lichamelijke energie en een wingman om me accountable te houden.

Allemaal tools en strategieën die me gefocust, gemotiveerd en succesvol houden en die me gewoon elke dag weer precies de juiste (kleine) stapjes laten maken.

Daarnaast blijkt mijn grote wens, ‘vrijheid’ gewoon af te pellen te zijn naar dagelijkse acties en handelingen die iedereen uit kan voeren.

Wat is de status nu?

Ik ben in 2016 begonnen met lifecrafting en het implementeren van de eerste elementen uit het XII Waves Protocol en ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe het nu staat met mijn doelen en wat voor lifestyle ik nu leidt.

Eerlijk is eerlijk, toen ik mijn eerste roadmap voor mezelf uitstippelde dacht is “misschien dat me dat over 5 jaar lukt. Als ik hard werk”. Niet geheel onlogisch, er stonden grootse doelen op! Financiële doelstellingen, zakelijke projecten (‘iets met een transformatie academie’ en een tweede boek uitbrengen), maar ook een bepaalde manier van leven als digitale nomade en sportieve mijlpalen die ik wilde behalen.

Het resultaat? Ik heb in het eerste jaar alles waar ik 5 jaar over dacht te doen, af kunnen strepen. Ik maakte er al eerder een aantal vlogs over (bijvoorbeeld van visionboard naar werkelijkheid en over jaardoelen en ze halen).

In 2017 zat ik op het strand van de Algarve nieuwe doelstellingen op te schrijven. Sterker nog, ik heb een paar mensen gevraagd om me te helpen om bigger hairier and more audacious goals voor mezelf te formuleren. Want dat afgelopen jaar leerde me dat als je gestructureerd en consequent de juiste stappen blijft zetten je die doelen gewoon af kan vinken!

De plannen voor 2018 en 2019 (en daarna) richtten zich niet meer op digitale nomade zijn, maar op de vrijheid om als ondernemer een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan gelijkgestemden, door het doen van waar ik het beste in ben en het meest gelukkig van word.

Update (29 dec 2019): er is nog veel meer afgevinkt inmiddels, bijvoorbeeld het winnen van het WK Kettlebellsport, het starten van een podcast, het aflossen van een gi-ga schuld, het bezoeken van een sjamaan in Peru, een geweldige relatie, verbeterd zelfbeeld en het vinden van een huisje in de bossen.

Geen whoo whoo magic, maar gewoon de juiste workflow volgen. En dat is voor mij persoonlijk de essentie van lifecrafting.

Geïnspireerd?

Mooi! Dan heb ik slecht nieuws voor je ? Alleen wéten wat je moet doen niet genoeg is. Je moet aan de bak (en vaak uit je comfort zone)!

Net zomin als dat je niet sterker wordt door enkel naar een barbell te kijken, ga je niet ineens je droomleven leiden door er enkel over te fantaseren.

En denk nu niet dat het niet voor jou is weggelegd. Ik ben namelijk net als jij. Ik ben geen goeroe, geen wonderondernemer of slimme marketeer en heb al helemaal niet de waarheid in pacht. Wat ik wel heb is drive, de juiste mindset, een waterdicht systeem en een portie lef.

Onderstaand een paar tips om je op weg te helpen:

Tip #1 Durf te dromen

Lifecrafting draait in essentie om het zelf bepalen in welke richting jouw leven gaat in plaats van enkel reactief meegaan met wat er op je pad komt. Waar wil je over 2-5 jaar staan? Mijn doel hoeft niet jouw doel te zijn.

Gek genoeg zégt iedereen dat ze een leuker leven willen, maar als je doorvraagt hoe dat er précies uit moet zien blijft het vaak een beetje stil.

De eerste tip is dus om NU even 15 minuten te gaan zitten met pen en papier en daadwerkelijk op te schrijven hoe jouw ideale leven eruit zit. Hoe laat sta je op? Waar ga je werken? Of niet werken? Met wie? Waar? Etc, etc.

Een leuk alternatief is om een echt vision board te gaan maken. Een bijzonder krachtige oefening! Ik maak er daarom al drie jaar lang regelmatig eentje. Zin om dit te doen? Volg dan dit praktische stappenplan.

Tip #2 Do. The. Work

Leiderschap zit in actie. Niet in mooie dromen. Dromen zijn belangrijk, zeker, maar het zijn de dagelijkse stapjes die je zet, je focus, je overtuigingen, je doorzettingsvermogen en het consistent uitgeven van de juiste hoeveelheid energie aan de juiste taken, die je verder gaan helpen.

Wil je een vliegende start? Vraag dan hier een gratis online workshop (tip!) aan, genaamd Transformatie in Actie.

Je vind hier de belangrijkste praktische tools uit het XII Waves Protocol, zoals werken met een roadmap, masterlist, mind dump en hitlist aan bod komen, maar ook een aantal handige timemanagement en focus technieken om je ‘shit voor elkaar te krijgen’. 

En geef jezelf tijd. Eigenlijk had deze tip “Heb geduld” moeten heten, maar ik weet dat je graag aan de bak wilt 😉

wat is lifecrafting

Tip #3 Vind gelijkgestemden

Je omgeving bepaalt voor een groot deel je succes. Niet iedereen zal snappen wat je wilt of daarin meegaan. En dat is ok. Omring je daarom met gelijkgestemden.

Wat mij in dat opzicht veel heeft gebracht is deelname aan een mastermind groep en in dit artikel deel ik mijn ervaringen en inzichten.

Tip #4 Laat je inspireren en motiveren

Mindset is alles. Als jij in het leven staat met een basisinstelling die uitgaat van kan niet, weet niet, moeilijk, lastig of onbereikbaar, dan gaat het verdomde moeilijk worden om die mooie droom van hierboven te bereiken.

De beste remedie: je onderdompelen door inspirerende verhalen van andere lifecrafters, lifestyle design helden en levensavonturiers.

Ik noemde al twee van mijn favoriete boeken, maar er zijn uiteraard meer podcasts, trainingen, seminars of lezingen. Wat je nu kan doen: google is your friend. Zoek naar ‘lifestyle design’ of autobiografische verhalen van mensen die je bewonderd. Wat hebben zij gedaan? Herprogrammeer je onbewuste, geef jezelf de tijd en de ruimte en overtuig jezelf dat jij dit ook kan!

wat is lifecrafting

Tip #5 Embrace the suck

Je nek uitsteken en gaan staan voor wat je écht wilt brengt ook de nodige risico’s en lastige momenten met zicht mee. Dat je daarbij ook een paar keer op je bek gaat of het soms behoorlijk eng, onzeker of oncomfortabel kan voelen, is een gegarandeerd feit.

Omarm het. Verwacht het. Verwelkom het. Dit zijn de momenten die je laten groeien en die achteraf het mooiste of meeste leerzame onderdeel van de reis zullen blijken. Heb vertrouwen in het feit dat als je het écht wil (of als het écht moet), er altijd een manier is om je doelen te halen.

Misschien een beetje een gekke tip, want hij is niet heel actionable, maar als je je daar nú al mentaal op voorbereidt én je weet dat je een systeem en/of groep gelijkgestemden hebt om op terug te vallen zullen de sucky momenten iets minder sucky zijn.

Tip #6 Ken je zwakke plek

Tot slot. Iedereen heeft zijn zwakke plek die ervoor zorgt dat je stagneert. Voor mij is dat meestal op 25% van een doel. Ik ben goed in initiëren, maar heb (soms) moeite met afmaken. Omdat ik dat van mezelf weet kan ik daar ook op anticiperen.

Dat was het! Ik hoop dat het proces van lifecrafting en de benodigde ingrediënten daarvoor een stuk duidelijker zijn geworden dat je met deze 5 tips vandaag al aan de slag kan.

Waar droom jij van?

WIL JIJ BEWUST LEIDERSCHAP NEMEN OVER JOUW LEVEN?​
Door bewust leiderschap te nemen kan jij je dromen en ambities manifesteren. Maar hoe doe je dat? In het Get Your Shit Together boek neem Michel Vos jouw mee hoe jij in super concrete stappen naar jouw ultieme leven kan gaan bewegen.

Deel het met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Picture of Over XII Waves

Over XII Waves

Ownership, leiderschap, groei, weerbaar, bewustzijn en purpose. High level concepten en vaardigheden die steeds belangrijker zullen worden. Wij vertaalden ze naar een praktische en robuuste ontwikkelmethode, waarmee we mensen, teams en organisaties ‘future-proof’ maken – of zoals wij liefkozend zeggen: ‘unfuckwithable’.

Anderen bekeken ook