In dit artikel

Page-turners, tips en tegenvallers. Gelezen boeken in 2019

In dit artikel

Page-turners, tips en tegenvallers. De beste boekentips uit 2019

Bol.com was blij met mij als boekenliefhebber in 2019: zo’n 30 pakketjes werden er door de postbezorger in m’n brievenbus gedaan.

Las ik alle boeken? Nee (nog niet). Tot een paar jaar terug voelde me schuldig over het stapeltje ongelezen boeken. Nergens voor nodig volgens Kevin Dickinson:

“Many readers buy books with every intention of reading them only to let them linger on the shelf. Statistician Nassim Nicholas Taleb believes surrounding ourselves with unread books enriches our lives as they remind us of all we don’t know. The Japanese call this practice tsundoku, and it may provide lasting benefits.”

Nu denk ik dat alleen kijken naar boeken, er alleen maar over lezen of een quote over voorbij zien komen, is als kijken naar een zwembad en je inbeelden hoe fijn het gaat zijn om daar een duik in te nemen. Het aandachtig lezen van een (goed) boek is daarentegen als het genieten van een heerlijk warm bubbelbad. Daarom maak ik ook graag aantekeningen in de kantlijn en onderstreep ik passages die ik waardevol vind: het laat me er nog meer in onderdompelen.

Richard de Leth zat spot on wat mij betreft in #25:

“Ik zie boeken als geniale filtraten van mensen die jaren aan het boek werken en die je in een week kan uitlezen.”

De boeken die ik las hadden allemaal in meer of mindere mate invloed op me en op de gesprekken die ik in de Transformatie Podcast voerde. Vandaar dat ik naast de podcast top 10, ook met je wil delen: 

Welke boeken las ik in 2019? Wat vond ik page-turners? Welke waren het meest invloedrijk en zou ik aanbevelen? En waar kwam ik niet doorheen?

Page-turners, tips en tegenvallers. De beste boekentips uit 2019

Page-turners

How To Change Your Mind – The New Science of Psychedelics – Michael Pollan

Ik ben ontzettend geïnteresseerd in de therapeutische toepassing van psychedelica, wat helaas nog een onderwerp is waar taboe op rust.

Dat Michael Pollan, wetenschapsjournalist en Harvard professor, op zijn 62ste een boek over de geschiedenis en toepassing van psychedelische drugs aan zijn invloedrijke oeuvre met bestsellers toevoegt, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en hoopgevend.

In de podcast aflevering die ik met hem opnam vertelde hij zelfs dat hij het liefste elke verjaardag een LSD trip zou nemen (maar dat hij hier helaas, vooral voor het Amerikaanse publiek, niet openlijk over kan praten). 

Iedereen die ook maar vaag iets over Ayahuasca, microdoseren en de psychedelische revolutie heeft gehoord en meer wil weten: dit zou je bijbel moeten zijn.

The Miracle Club – How Thoughts Become Reality – Mitch Horowitz

En als we het dan toch over nieuwe standaardwerken hebben: vergeet heel even Think and Grow Rich (en the Law of Attraction gewoon helemaal) en verdiep je in het heerlijke tapijt dat Mitch Horowitz weefde over metafysica, self-mastery en mind power, met maar één boodschap: see for youself!

De quote die me triggerde om zijn boek te kopen komt uit een podcast die hij met Duncan Trussel opnam:

You don’t manifest your reality, you select your reality.”

Het gedachtengoed in dit boek, dat New Thought wordt genoemd, liet me zien hoe je streven, naar bijvoorbeeld zelfactualisatie of rijkdom (attainment), kan laten rijmen met verlichting, overgave en/of non-dualiteit (non-attachment).

Het biedt interessante perspectieven voor mensen die zich bijvoorbeeld afvragen: “Waarom zou je doelen stellen als alles gebeurt zoals het gebeurt (en we geen vrije wil hebben)”.

Daarnaast was het een ontzettende eyeopener dat je een boek over deze thema’s kan schrijven zonder het een schreeuwerig zelfhulp- of marketingboek te laten zijn.

Dat je zelfhulp en empowerment kan benaderen vanuit een filosofisch, historisch en ethisch perspectief, zonder overdreven spiritueel woo woo stuff.

Ik ga deze waarschijnlijk nog vaak herlezen! Daarnaast heb kort contact gehad met Mitch en hij heeft toegezegd te gast te willen zijn in de podcast. To be continued.

The Four Tendencies – The Indispensable Personality Profiles That Reveal How to Make Your Life Better (and Other People’s Lives Better, Too) – Gretchen Rubin

Gewoonten zijn de bouwstenen van gedrag. En ver-schrik-ke-lijk moeilijk om te veranderen. Ieder die zich voorneemt om gedrag aan te passen (vaker sporten, meer lezen of minder klagen, iemand?), komt hier vroeg of laat vanzelf achter.

Het feit dat ik meerdere keren tijdens een training het persoonlijkheidsmodel, dat Gretchen Rubin in dit boek presenteert, op whiteboards aan het tekenen was en zowel ikzelf als de deelnemers aan de training enthousiast werden van de implicaties en praktische toepasbaarheid ervan, maakt dit boek naar mijn ervaring een absolute aanrader.

Aardige aanraders

The big leap – Gay Hendriks

Wat zijn beperkende overtuigingen en hoe houden ze je uit je Zone of Genius?

The botany of desire – Michael Pollan

Ik weet niet of ik plantbewustzijn snap. Wat ik na dit boek wel snap, en fascinerend vind, is hoe planten (zoals de aardappel, appel, tulp en wiet) hun stempel op onze ontwikkeling hebben gedrukt (en wij op die van hen).

Tantra – Osho 

De meester. De documentaire maakte indruk op me, maar gaf me te weinig inzicht in de inhoud van zijn boodschap. Die zeer de moeite bleek! Geen boek over seks, maar over kosmische orgastische staten.

Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Sinds dit boek spot ik mezelf op het geven van “Druk” als antwoord op de vraag hoe het met me gaat. In plaats daarvan heb ik er “Lekker bezig” van gemaakt. Weer zo’n boek met veel ezelsoortjes en onderstreepte alinea’s.

De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

Terechte bestseller als je het mij vraagt. Interessant om te zien hij concepten die ik vaak lastig uit te leggen vind, voor een groot publiek toegankelijk maakt. 

The Book On the Taboo Against Knowing Who You Are – Alan Watts

Alan Watts heeft door het vorige boek dat ik het van hem las (Out of Your Mind) grote invloed op me gehad. Dit boek verhelderde non-dualiteit nog meer voor me.

boekentips

Ook interessant

Abundance – Peter H. Diamandis

“How progress in artificial intelligence, robotics, digital manufacturing synthetic biology, and other exponentially growing technologies will enable us to make greater gains in the next two decades than we have in the previous 200 years.”

Patronen doorbreken – Hannie van Genderen

In voorbereiding op een podcast en in zoektocht naar een gast over dit thema.

The universe has your back – Gabrielle Bernstein

Amerikaans, maar lekker luchtig en makkelijk leesbaar dat me de gewoonte bracht om vaker te vragen “Wat kan ik hiervan leren?”

Who says you can you do – Mr Daniel Chidiac

Aardig zelfhulp boek dat precies op ‘mijn’ thema zit: empowerment.

Helemaal naar de meditering – Mark Siegenbeek van Heukelom

Luister ook eens naar de podcast die ik met Mark hierover opnam!

Kun je een rups leren vliegen? – Jan Bommerez

Het boek over transformaties dat me door een zeer bekwame life-coach werd aangeraden en dat de aanleiding was om Jan ook uit te nodigen in de podcast.

Rake vragen – Siets Bakker

Over het systemisch domein en om los te maken wat vastzit. Het gesprek over opstellingen en patronen doorbreken dat ik met Siets in de podcast had was een juweeltje.

Van Big Bang tot burn-out – Witte Hoogendijk

Wat vinden we van stress, overspannenheid en burn-out als je helemaal uitzoomt en vanuit het ‘big history’ perspectief gaat kijken? Ik stond Witte daarnaast te woord in deze podcastaflevering.

Aangeraakt, maar (nog) niet uitgelezen

Ik heb mezelf aangeleerd om me niet schuldig te voelen als ik boeken niet helemaal uitlees. Wie zegt eigenlijk dat je een boek van A to Z en van voor naar achter moet lezen?

King, Warrior, Magician, Lover – Robert Moore.

Voor 60% gelezen. Geweldig als je net als ik van archetypen en persoonlijkheidsmodellen houdt.

Be Here Now – Ram Dass.

Ik heb vooral veel naar hem geluisterd op YouTube en Spotify en deze tot nu toe voor 75% uitgelezen. Prachtig! 

Beyond Good and Evil – Friedrich Nietzsche.

Pas net in begonnen en dit wordt m’n volgende leesproject.

Power vs. Force – David R. Hawkins.

Voor 50% gelezen, maar verloor interesse in het laatste stuk over de diverse toepassingsvelden.

The Ethical Slut – Janet W. Hardy

Over polyamorie en open relaties. Gescand/gelezen. Cadeau gekregen van een luisteraar en erg vermakelijk!

boekentips

Het boek waar ik niet doorheen kwam

Sex at Dawn – Chris Ryan

Ik vind Chris wel aardig, zijn podcast ook en als non-monogame persoon dacht ik dat ik dit boek echt moest lezen. Helaas kwam ik ook in de derde poging niet verder dan het tweede hoofdstuk. Geen idee waarom, het is goed geschreven, maar het pakte me gewoon niet.

Dat waren ze! De page-turners, tips en tegenvallers van de boeken die ik in 2019 las!

Zoals je ziet ben ik gek op boeken. En vind ik het onwijs leuk om aanbevelingen (of presentjes) te krijgen, dus laat me jouw favorieten hieronder in de comments vooral weten!

Liefs, Sjanett

Deel het met je vrienden

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Picture of Over XII Waves

Over XII Waves

Ownership, leiderschap, groei, weerbaar, bewustzijn en purpose. High level concepten en vaardigheden die steeds belangrijker zullen worden. Wij vertaalden ze naar een praktische en robuuste ontwikkelmethode, waarmee we mensen, teams en organisaties ‘future-proof’ maken – of zoals wij liefkozend zeggen: ‘unfuckwithable’.

Anderen bekeken ook